Projekt hallonland

Hallonen har trivts trivs väldigt bra hos oss överallt utom just där dom ”skulle” vara. Inte så konstigt kanske. Om man tittar på bilden, på de två små björkarna till höger, så har det varit många såna småträd som skymt solen tidigare. Helt enkelt s.k sly som vuxit upp. Under våren har mannen sågat ner de små träden med en grensåg för hand. Vi äger ingen motorsåg och han äger inget gymkort, så det passade bra att det blev ett tillfälle för s.k vardagsmotion där.

Hallonhäck som snart har repat sig

Träden släpades sedan ner till våra träd och rishögar.Någon gång i framtiden kanske vi flisar upp det, men tills dess så får insekter som gillar död ved och kanske igelkottar flytta in i högarna.

När  dottern hade rensat bort alla hundkex ur hallonraden blev det rätt uppenbart att det fanns luckor, men redan nu ser det hoppfullt ut och nya plantor är på väg. Hallon ger bär andra året, så därför är det viktigt att man har tillräckligt med nya plantor inför nästa år, samtidigt som det inte får vara för tätt, för då drabbas hallon lätt av diverse svampsjukdomar. För att få söta bär behövs det dessutom mycket sol och den kommer inte åt om det blir för tätt. Varje hallonskott bör ha minst 10 cm till sin närmaste granne.

Jag kommer därför att behöva gallra ur  lite på vissa ställen. Plantorna behöver också gödslas lite så att nästa års hallonskott, som ska ge skörd, blir högre och mer välmående än årets. Anledningen till att hallon trivs så bra på kalhyggen är att där är det  mycket näring  som frigörs från alla rötter som förmultnar.

Som jämförelse kan man se hallonbuskarna längst till vänster i bild(innanför de röda staketet) som slapp att konkurrera med småträden om både ljus och näring. Där har plantorna kunnat nå sin optimala höjd.

Nästa år då kan vi både frossa i färska hallon och fylla frysen! 🙂

Annonser

2 reaktioner på ”Projekt hallonland

  1. Hallon är det bästa! Jag har helt fantastiska hallon som är en blandning av vildhallon och trädgårdshallon, jättestora och jättesöta. har också renast upp i år och märkte att de spridit sig rejält nere i slänten coh det gör ju inget! 😀

    1. Ja hallon är gott! Har man ett trägårdsland eller andra bärbuskar i närheten som jag har, så kan de sprida sig lite väl mycket, en än så länge håller även jag dom på rätt sida!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s