Myror på gott och ont

Rensade ogräs igår och lyfte på en sten i jordgubbslandet. Det blev en fantastisk aktivitet eftersom där bodde några trädgårdsrödmyror. Jag var tvungen att stanna upp i ogräsrensandet och ta fram kameran. På nolltid hade det flyttat sina ägg och larver ner under jorden så att de inte skulle förstöras av solen. Bilden nedan får därför vara nr 3 Action i fotoutmaningen 365 foton. Dessa myror lever inte i stack utan i jordgångar.

Det är inte optimalt med ett myrbo i en rabatt eller i ett trädgårdsland eftersom deras gångar gör att det blir lite för väldränerat. Det torkar alltså ut fortare, men vattnar man mycket med vanligt kallt vatten så brukar de flytta på sig. Myror vill ha torrt.

myror räddar larver

Jag hade nästan inte hjärta att ta fram trädgårdsslangen och spola ner i hålet, men jag gjorde det i alla fall. Det är trots allt dumt att ha ett myrbo precis i en jordgubbsbädd.

Myror är väldigt sociala djur och hjälps åt. Det har t.o.m en social mage, där de sparar sånt som de kan kasta upp och dela med sig av när de kommer hem efter att ha varit ute och samlat mat. Alla de myror som jag såg idag som kånkade på ägg och larver var honor. Hanarna används bara vid befruktning. Fram tills dess lever de på de andra myrorna.  Drottningmyran bestämmer vilka ägg som ska bli honor och vilka som ska bli hanar, för hanarna kommer ur obefruktade ägg och honorna ur befruktade. Ett lite annorlunda system jämfört med däggdjurens där X och Y kromosomer bestämmer om det ska bli honor eller hanar.

myrlarver

Bild nr 5 Angelägen i fotoutmaningen 365 foton

Myror kan vara bra eftersom de sprider frön, de sprider exempelvis vitsippefrön och det vill jag ha mer av nere i ängen.

De är mindre bra eftersom de använder bladlöss lite som ”mjölkkor”. De dricker av bladlössens honungsdagg. Det är en söt vätska som i myrornas värld är god nog att döda för. Myrorna försvarar bladlössen från deras fiender med sitt liv om så krävs. Det är fullt naturligt om man är myra, men irriterande om man inte vill ha bladlöss på någon av sina växter. Om man däremot är skogsägare då borde man vilja ha myror i sin skog. Det har visat sig att där det finns myror så kommer det att finnas färre snytbaggar som annars gnager på nyplanterade granplantor.  Snytbaggegnag dödar småplantor. Mer kan du  läsa här om hur myrorna försvarar plantorna.

Förmodligen äter myrorna en massa skadedjur även i en vanlig trädgård, så jag är lite halvsnäll och sprutar bara med vatten om de bygger bo i mina trädgårdsland. I ängen kan de få bygga bo var de vill.

Annonser

3 reaktioner på ”Myror på gott och ont

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s