Spindlar är bra att ha i sin trädgård

Det finns de som inte tycker om spindlar. Det är ett rätt smart drag att vara lite rädd för spindlar om man är ute och reser i världen för det finns spindlar som är väldigt giftiga, men av de 700 arter spindlar som vi har i Sverige så finns det inga man behöver vara rädd för.

Spindlar är bra att ha i en trädgård  eftersom de jagar och äter skadedjur. Alla spindlar använder inte nät utan en del springer, smyger eller hoppar helt resolut på sitt byte. De som springer på marken och jagar på det viset är lite svåra att ta kort på. De är lite för snabba, åtminstone för mig om jag ska få till det med makroobjektivet,  men den gurkspindel jag fotat på denna bild och andra  spindlar som spinner nät tar det lite lugnare. Då kan man hinna ställa in skärpan!

gurkspindel på hundkex

Exempel på vad de kan tänkas äta är bladlöss, myggor och flugor, men även rapsbaggar och jordloppor.  Spindlar är extremt känsliga för insektsgifter. Vill du läsa mera om allt bra som spindlar gör för våra åkermarker kan du läsa på jordbruksverket sida

Spindeltråd är både stark och flexibel. Man forskar mycket på hur man kan göra ett sånt material. Man har t.ex genmodifierat getter som  fått förmågan att göra spindelprotein.  Vi kan sedan ta reda på proteinet som finns i deras mjölk och tillverka trådar, men de blir inte lika starka som när spindlarna själva gör det.  I en kort film från BBC  får du se getterna och höra lite mer om detta här.

Nästa gång du ser en spindel spinna ett nät, så passa på att njuta av hantverksskickligheten och hur  elegant ett spindelnät faktiskt är!

Vill ni se små spindelbebisar så titta in på den här bloggen. Så roligt att se!

Bilden ingår i fotoutmaningen 365 foton nr 57 Elegant

Annonser

6 reaktioner på ”Spindlar är bra att ha i sin trädgård

  1. Härlig bild på den lilla, lilla gurkspindeln!
    Jag har hittills i år hos oss sett två kullar nykläckta korsspindlar som är så välkomna i trädgården. 🙂
    /A-L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s