Mimikry- ett fantastiskt sätt att komma undan

När man ser något gul-svartrandigt som surrar så tycker de flesta att det är lite obehagligt. Den gul-svarta randningen brukar betyda att insekterna kan stickas och är giftiga, så vi vill inte gärna vara nära nog för att se hur de ser ut egentligen. Det vill inte heller fåglar, så de som är gul-svartrandig har  fördelen att de inte lika lätt blir uppätna även om de är väldigt ofarliga. Det kallas för mimikry när djur eller växter  har fördel av att likna någon annan.

Många blomflugor, både små och stora har en randig bakkropp. Hittade den här blomflugan i en smörblomma i går kväll. Blomflugor är helt ofarliga. De är bra att ha i trädgården eftersom flugorna pollinerar och larverna är rovdjur som äter upp bladlöss.

mimikry_fluga i smörblomma

Den här humlebaggen liknar en humla. Den bilden tog jag förra sommaren i mitten av juli då rosorna blommade som mest. Gammeldagsrosor är det som insekter gillar mest eftersom de moderna fyllda rosorna har förlorat sin förmåga att tillverka nektar och det är nektarn som de flesta insekterna vill ha. Även om de också kan behöva lite proteinrikt pollen ibland för att kunna lägga ägg eller mata sina larver med.

humlebagge

En riktig humla är inte heller så farlig om man inte trampar på den, för då sticks den förstås. Gadden har inga hullingar så den kan sticka flera gånger om den fastnar inne i en tröja eller liknande. Det gör att det känns mer som att den bränns. Det viktiga med humlor är att så länge de har mycket blommor och får vara i fred så är de helt ointresserade av att attackera någon. Hanhumlor saknar gadd så dessa kan man t.o.m klappa, men jag skulle kanske inte rekommendera det om man inte är väldigt duktig på att se skillnad på honor och hanar. 🙂

Just den här humlan och många av hans humlevänner hittade jag hängandes i en Gullstav i augusti i fjol. Jag fick intrycket att de sov ruset av sig efter  alltför häftigt intag av nektarjuice.  Om någon vet den egentliga anledningen till varför humlor beter sig så att de liksom sover hängandes i blommor, så berätta det gärna för mig!

humla

De som man ska vara lite försiktiga med det är getingarna förstås och de känns igen på sin mycket smala midja, en så kallad getingmidja. Sammanfattningsvis så kan man väl säga att tjockisar  i insektsvärlden behöver man inte vara lika rädd för. 🙂

Annonser

4 reaktioner på ”Mimikry- ett fantastiskt sätt att komma undan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s